Bild: mikroorganismer inuti tarmen.
Tarmfloran har flera viktiga funktioner, den utgör en viktig del av vårt immunförsvar och står för en stor del av kroppens ämnesomsättning. Hur många, och vilka olika sorters mikroorganismer som finns i tarmen, beror framför allt på matvanor, ålder och den omgivande miljön. Stress eller andra psykiska eller fysiska problem kan också orsaka att mikrobiotan förändras som i sin tur kan ge många negativa hälsoeffekter.
Detta organ mikrobiotan/tarmfloran innehåller cirka 1,5 kilo bakterier och andra mikroorganismer. Några är skadliga men de flesta är livsnödvändiga. Vi människor lever i så kallad symbios med dessa mikroorganismer, det vill säga att vi är beroende av varandra på ett bra sätt.
Mikrobiotan består av många olika arter av bland annat bakterier, hos varje individ kan tarmen innehålla upp till tusen olika arter men dom flest av dem tillhör två olika grupper; Firmicutes och Bacteroidetes, som utgör ca 75 procent av hela mikrobiotan. Enkelt förklarat finns det goda och onda bakterier och mikrobiotan består vanligtvis av bra bakterier men det är oundvikligt att vi även får onda bakterier i tarmen. Vanligtvis kan kroppen se till att balansen mellan goda och onda bakterier hålls i schack.